Prosvetni glasnik

1260

Просветни гласник

Стални и покретни течај за домаћице (градског типа) (2 часа) Од прописаног градива за школе за домаћице узети што је важније у мањем обиму, а према приликама и потребама краја у коме се течај одржава. Стални и покретни течај за домаћице (сеоског типа) I (4 часа) Све што је прописано програмом за школе за домаћице само у мањем обиму. Нарочито пазити на потребе краја у коме се течај одржава. Напомена: Из пољопривреде опширније обрадити оне ствари са којима домаћица има више посла, а то су нарочито живинарство, млекарство, повртарство и цвећарство; док ће се други предмети обрадити, сем ако месне прилике не захтевају друкчије, у знатно краћем обиму. Све наставне предмете обрађивати по принципу очигледности и саморадње ученица. Неговати оне биљке које се у томе крају могу са успехом гајити. Земљиште у врту што потпуније искоришћавати, упућујући ученице како се замењује усев усевом. Ученице раде све послове у врту (ђубре, прекопавају, риљају, праве путеве и леје, саде и сеју, плеве, окопавају, заливају и негују поврће, цвеће и воће; врше поделу врта према плодореду; крече воћке, обрезују, чисте кору, тамане гусенице и њихова легла; заливају и окопавају саднице; беру воће и поврће, одабирају и остављају за зиму; уче се правилном паковању воћа за пут и др.). У школама и на сталним течајевима ученице ће унапред израчунавати и одмеравати сточну храну, хранити и појити стоку, учити се правилној мужи, мерити млеко и водити дневник муже, суделовати при чишћењу стаје, свињца и стоке. Ученице припремају саме храну за живину и стављају је у чиста хранила; мењају воду, скупљају и записују јаја, чисте и крече живинарник и др.; одабирају јаја за насад и воде надзор над лежењем пилића. У сталним течајевима уче се извођењу пилића помоћу инкубатора, ако га школа има. Хране и негују пилиће. Уче се примени контролних гнезда, која ће се набавити из одобрених кредита. Ученице се уче савршеној чистоћи при раду са млеком; цеде, кувају и разливају млеко; ваде павлаку из куваног и некуваног млека; праве маслац, топе масло, праве домаће сириште, сире разне сиреве, кисело млеко и јогурт; спремају млекарник и чисте млекарско посуђе. Најмање једанпут недељно прави се сир, а сваких 14 дана масло.