Ratnik

14() НАУЧНИ И пОУЧНИ ДЕО

"овога севернога дела, има интересантан и од особите вредности правац Нишаве са Софијом у врх Искра и теснацем над Ихтиманом на друму Цариградскоме: то је узан ал дугачак појас (преко 85 сах. од границе наше), који се особито мора у обзир узети при прављењу плана, главнога и равдељивању стратегијских одреда.

Западна пола северног дела има путове: а, с Јавора (Пожеге) планине, на Сјеницу, суво до Томаје преко Жлијеба у Пећ; 6, с Рашке (Карановац) на Пазар (могу и кола), Митровицу, Приштину (Косово поље); в, с Јанкове Клисуре (Крушевац): «, Куршумлија и низ Лаб Приштина: или е, Куршумлија, Прокупље, Курвин Град па уз Мораву; „ Прокупље, Лесковац (планински); д,С Алексинца уз Мораву, поред Ниша, Курвин Град, Лесковад, Врања, Гиљане (долином Моравском).

Главна снага турске у источној и југоисточној поли њеној, за сада је размерена на две операције; а,с Битоља (из Солуна) на Прилип, Велес (Овчије поље), Скопље, Качаник, Приштина (Косово поље); или иста операција Скопље, Тетово, Шар (мучно), Призрен, Баково, Пећ (Подриње); 6, с Једрена уз Марицу, Филибе, Пазарпик, Трајанова врата, Ихтиман, Софија. Обе ове њине пруге природно се секу на Морави. Знаменита је свеза међу овима двема пругама: од Пазарџика на Самоков, Дубницу, Ђустендил, Егри паланка, Куманово, Окопље једина с ону страну теснаца (око 4+0 сах. дугачка).

ПА Одмах на изласку из наших граничких теснаца, тамо у дно овога брежуљковастога предела (око Сјенице, Пазара, Митровице, Куршумлије, Прокупља, Ниша), били би први судари, а операције у највећој својој ширини, тек би се

1 Не помињем операцију уз Дупав.