Ratnik

МЕМОАР ИЗ ТУСКЕ 15

први пут могле развити на поменутоме пределу Белог Дрима, Ситници и Моравици. (ја тога што овај предео има, највећега интереса, ја ћу га нешто ближе карахтерисати.

- Подримље, Косово и Џоморавље на источној ивици (јужна Морава од врела до границе наше), засебни су упоредни басени, али размеђе међу њима тек ако са 1000' релат. висине, пролазе изнад њихових латералних долина. _ ·

Подримље (правац тока од севера на југ), има око 10 сахата дужине и #— "7 сахата ширине (ту је кијевско равно). У њему јепуно села, махом урађених, нарочито око Дрима; али има још и много просторије пбуновите и сточне. Лик је овој знаменитој равници неправилан четвороугао, нешто налик на Косово са његовом Ситницом. Овуд је у наоколо затворена брдима, у средини његовој има неколило брежуљака са 8.068 кан и.ј.и На северо-истоку, северу, западу и југу (гледећ из Бакове) протегла се груба кршевита, брда, везата за Жлијеб (и још североисточније Суву планину), па редом у насколо к западу и југу па до брда, што се преко Дрима. на југоистоку везује са високом Шар планином и њеним продужењем ка истоку до Љубетина. Овај сав поменути низ од Сухе планине и Жлијеба у наоколо, врло је 543мршен микрокосмос; то није висораван, као западан Балкан, но је оштрљаста ивица као Татра у врх Вага (јужно од Кракове), коју је врло мучно довољно истражити, јер је састављена од многих котлина, равни, затворених и по где где насељених равнина. "

На источној и југоисточној страни Подримље Јел 5атворено ниским повијарцима, којих висине мало прелази 9()00' апсолутне висине. Овоје размеђа косовска и Дримова.

Косово) је веома карактеристична и ретка долина. то је 10 сахата дугачка (од Саулије до Митровице) и

1 (во је поменуто у 1Х. итинереру, али због целине и овде је.