Ratnik

154 НАУЧНИ И поучни дЕО

источно, а други — мањи — западно од њих. На југу не беше знатне турске снате, но морало се је замишљати, да, ће Турци после прелаза преко Дунава, из петних се жила напети, да Русе већ у Бугарској потуку; а доцније дознало се је и то, да је већ 2. Јула, Флота од 20 лађа стигла код Бара, да и Сулејманову војску за борбу на Балкану довезе. О почетка беше дакле паметно а, допније и нуждно, према југу добро очи отворити, јер окрену ли се Руси к истоку или западу, свакако би дошла у озбиљну опасност њихова повратница и довлачница ако их Турци нападну преко Балкана у означеном простору.

Да се дакле на тој страни свакој опасности на пут стане, беше од велике важности, затворити прелазе преко Балкана. ( -

Напред поменуте реке нису велике препреке према множини воде у њиховом горњем току, но као дубоке долине, ограничене највећим делом стрмим каменитим нагибима, имаду знатну вредност за одбрану.

И доиста већ 24. Јуна заузеше Руси ћуприју на -Јантри код Бјеле, те се дуж реке установише, 4. Јула паде Никопољ, а затим 8. Јула одпочеше оперирати из поседнуте линије против главне турске силе.

На југу према Балкану видимо УП. кор, а пред њим Генерала Гурка са својим кором као авангарду, са задатком, да на тој страни затвори приступу заузети основни простор. . |

Посматрајући овај простор наћи ћемо, да је с југа на север широк 100, а с истока на запад дуг 90 км. Дужина реке Јантре од утока до Трнова — неузимајућ у · рачун кључ источно од Трнова — износи 60 км. а реке Вида од утока до планине, од прилике исто толико.

На линији Јантре, Бјела и Трново су тачке које обраћају на себе особиту пажњу, јер су ту сталне ћуприје преко реке, а дуж леве обале веже их колски друм, ко-