Ratnik

ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 155

јим је могуће премештати (рокирати) трупе, одређене ва. одбрану те линије, на сваку тачку ђе се потреба укаже. Оба места су раскрснице путова, а нарочито од Трнова полазе разни џутови за преко балкана. Додајмо још, да је — лежећи на подножју планине служило као наслон руском десном крилу на Јантри, те је у том погледу било од велике важности и према југу и према истоку; па на послетку да Трново, као некадашња престолница бугарски царева, и с политичког гледишта важну улогу итра. Узевши све то у обзир, мора се закључити: да је та тачка морала имати у себи велику стратегичку вредност за Русе.

Даље на југу налазимо опет Габрово као важну раскреницу, а одатле, међу свима прелазима преко Балкана, друм на кланац Шипку, који као најбољи дакле и најважнији, прикупља у себе све путове долазеће са севера.

Као линија за рокаду испод северног подножја балканског, има пут Трново-Ловча са раскрсницама код Севљева (Селви) и Ловче. Од Ловче води пут за Плевну, позади Вида — на десној обали, — а у Плевни напослетку састаје се највећи део путни веза, које долазећи са истока, воде даље преко Вида. Одавде иду друмови за Видин Ниш, Софију, дакле к тачкама ђе, или“се је већ знало, да се Турске трупе прикупљају или се је бар морало замишљати. Кад би дакле Руси добили у своје руке тачке: Бјелу, Трново, Севљево, Ловчу и Плевну, кад би основну линију на Дунаву довољно продужили, те кад би неспречено Дунавом завладали, па преко њега нужни број прелаза, поградили, и утврђењима их осигурали, кад би напослетку још и прелазе преко Балкана заузели, онда би им биом основни простор потпуно осигуран. Пре свега пак, и пре но што би се на даље продирање и помишљати смело, требало би било осигурали, Бјелу, Трново и Плевну, и тиме осујетити сваку опасност с леђа.