Ratnik

ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 161

Наступање одпоче у три правца и то путем: Шиштов-Севљево, Шиштов-Мрадего и главним друмом Шиштов- Трново.

24. Јуна стајаше већ предводни кор са комбинованом бригадом код Сухундола; донском козачком бригадом код Никупља; дратонском бригадом код мрадега; а остатком кора код Батака. —

По разним вестима које стигоше у штаб генерала Гурка, могло се је закључити да Турци држе Трново, а чуло се је, да се и утврђују. Но ове вести нису се могле узети као потпуно вероватне, јер многобројни башибозуци крстарећи пооколини Трнова, спречаваху свако провлачење.

Генерал Гурко закључи дакле да се 25. и 26. према, Трнову рекогносцира.

Зато беше одређена драгонска бригада. Генерал Гурко дође 25 у 6 сати рано сам у Мрадего (Мурадбег) да пође са бритадом и да се лично увери о стању код Трнова. Као резерва тог рекогносцирања изтурен беше 9. хусарски пук из комбиноване бригале са 2 топа до у Михолце; козачка бригада из Никупа имала је да пошље једпо појаче оделење из Никупа према Трнову.

Драгуни марширали су путем преко Исланаја, и Карабунара. Овђе, са источно од села лежећег виса, угледаше турску коњицу на противним брежуљцима.

Колона се заустави и одправи један вод гардиског полу-ескадрона непријатељској коњици на сусрет и рекогносцирање. У исто време постављена су два топа 16. коњичке батерије, којима се придодаде други ескадрон казански драгона као заштита.

Гардиски вод, под капетаном Савином одкаса живо против непријатеља, који више од 300 коња јак, пође му на сусрет, но гардисте увиђајући бројно надмоћје Турака, сјашише, и дочекаше Турке оштром пушчаном ватром, на коју им ови брзо одговорише..

РАТНИК ЕЊ,. П. СВ. УП. П