Ratnik

162 НАУЧНИ И ПОУЧНИ дЕО

Услед тога одправљен је и други вод гардиста и два дратонска ескадрона да поткрепе капетана Савина.

(во знатно надмоћије Руса, потпоможено ватром из поменути топова, примора Турке да се назад повуку.

Генерал Гурко, држећи да је та коњица цела турска снага на тој тачки, заповеди да се марш продужи. По наредби требало је марширати преко Бјелаковца на Трново, но одавде гледали су:Руси, да задобију друм, који са севера тамо води, јер тај друм лежи више, па је од веће тактичке користи.

Трново лежи у дубокој долини реке Јантре, која је с обе стране ограничена знатним висовима, — западни доминирају.

Два ескадрона дратона и гардиски полу-ескадрон развише се у прву бојницу, а пред њима наступаше стрељачки ланац. Позади средине те линије беше ескадрон дратона. У другој бојници беше осталих 5 ескадрона, 8 сотније козака са 4 топа 16. коњичке батерије.

Чим се Руси Трнову приближише, напусти непријатељ варош и заузе положај на десној обали Јантре, десним крилом према Трнову, од куд његова артилерија. ватру одпоче. Друмом османпазарским спазише Руси једну многобројну колону марширајућу од Трнова према истоку.

Почем дакле ови знакови показиваше, да се Турци · ненамеравају дуго држати, одважи се генерал Гурко, да рекогносцирање претвори у озбиљан напад.

Најпре се је постарало, да се батерије на један вис извуку и њином ватром борбу започну. Но пошто је терен виноградима засађен и многим зидовима испресецан, = осим тога се морало проћи врло уским путем, којим кад се у лево скреће, сав десни бок непријатељу се излаже, беше то извлачење врло тешка ствар; + ескадрона, идући пешке, заклањаше батерије с ове стране.