Ratnik

0 БРЗОМ УТВРЂИВАЊУ.

(БОЈНА. заводи).

Сваком је познато да се под брзим утврђивањем разуме: у рату утврдити се у самој указаној потреби, користећи се или дотерујући, што се боље може, препоне и заклоне природне, а кад ових нема, онда правимо художне заклоне на брзу руку; ово пак све служећи се сретствима која нам се при руди десе. Овакав случај може се десити, било да морамо бити бој на месту гди се с непријатељем сукобимо, или да га чекамо у положају гди нас мора напасти.

У свима случајима ово утврђивање врши трупа, на неколико тренутака пред сукобом или за време саме борбе. За извршење овога има се времена само неколико минута, неколико сати, а ретко више од 24 сата, и ова утврђења вреде само за неко врло кратко време, а губе сваку важност, чим се цељ постигне за коју су подизата. Отуда овај начин утврђивања добија име летећа ФортиФикација , импровизирана (значи без предходне спреме) или бојна, јер се кад-кад и у самој борби подиже.

Рат Француско-пруски показао је важну улогу овог утврђивања, коју ће имали у будућим ратовима. Побуна Карлиста у 1878, 74. и 0-ој години показала је, каква, је корист овог утврђивања за дефанзиву и каква је тешкоћа отети један положај утврђен овим начином. Најпосле последњи рат руско-турски доказује да војска, која, уме добро да употреби брзо утврђивање, може да промени ток самог рата, разуме се с тим условом, да си