Ratnik

164 НАУЧНИ и Поучни део

Руски губитци назначени су са два рањена артилериста, 83 рањени коња, од који 5 коњичке "батерије а 8 "гардиског полу-ескадрона.

По другим вестима имао је пуковник Хамдибег као командант у Трнову, 4 батаљона, неколико стотина коњаника и 6 брдски топова, под својом командом. После подне јављено му је, да се Руси у три колоне Трнову примичу; он нареди одма паљбу — (дакле су Руси морали бити већ врло близу) — но пошто ови заузеше висове који ломинирају Трново, и отуд артилериску ватру отворише, Хамди-бег неимајући никакова упутства за даљи поступак, а ценећи непријатеља на 9 батаљона, 12 ескадрона и две батерије, нареди да се Трново напусти, и одступи к Осман-павару. 25. сједини се са Сафет пашом који ту стајаше са 20 батаљона.

Турци казују свој губитак са неколико рањеника, међ којима један официр.

Из свега види се јасно да је турска посада у Трнову потпуно изненађена од непријатеља, ма да је њихова, коњица већ пре дошла у додир са Русима. — Шта више, товори се, да је то изненађење било тако велико, да је грађански гувернер трновски, Саид паша, побегао пешке из вароши путем Елени. — (НАСТАВИЋЕ СЕ.)