Ratnik

176 НАУЧНИ И поуЧНИ ДЕО

Ако предпоставимо топове затворене у утврђењу, то ћемо доћи до закључака, сасвим противних горњим. И заиста прилике, за употребу артилерије из утврђења, врло су ретке и тако мало трају, да је ово време врло тешко уграбити и њом се користити. У осталом у најкритичнијем моменту, кад нападач јуриша, скоро је немогуће извести топове на табле у најјачој пешачкој борби.

Што се пак тиче дејства моралног на посаду, које производи кад су топови у утврђењу, то се са свим противном треба бојати, јер да би спречили да непријатељ недемонтира топове прерано, морамо их уклонити са табле, чим непријатељ постави (батерију и ватру одпочне. | Дакле сваки пут је добро од затворени утврђења одвојити заклоне артилеријске!.

Пошто смо показали решење у начелу за сва питања, која могу имати уплив на форму бојне (брзе) Фортификације, сад ћемо прећи на испитивање фФорама (образаца) Фортификацијски које је аустријски комитет војнички усвојио после чињени опита и истраживања.

Но прво да видимо приметбе, које се појављују по самој природи својој и којесу разни образци, постављени од аустријанаца, произвели у новинама „Архиви берлинској“. „демљани грудобран брзе фортификације једино је зато, да дејство противниковог ватреног оружја ослаби, а бранпочево ојача; и ово нарочито тиме, што даје војницима неку сигурност у заклону, па према томе и више ладнокрвности имају да нишане и гађају. Што се пак тиче друге користи, које су пређе отуда тражене као: доминирајући положај и сигурност против напада са живом снагом, може се приметити да, у већини случајева, ово се добија али је нужно довољно времена и снаге.

1 Истина ово је као правило добро, али само не апсолутно; јер у рату

прилике су разне, да више пута топови морају заједно с пехотом бити. Пр.