Ratnik

0 БРЗОМ УТВРЂИВАЊУ 1706)

препречно средство), а следователно према томе и проФил утврђења ваља променити. Искуство је доказало да, код данашњег овако брзо-пунећег и тачно-тађајућег оружја, ваља ручне гранате одбацити као једно одбранително средство сумњиво и престарело.

“. Најпосле треба испитати да ли је боље поставити топове унутра или изван при одбрани шанца.

Шрема броју данашњи најбољи писаца који су о томе до данас говорили, може се без даљег разлагања рећи, да артилерија долази ван утврђења. МИ заиста ово има следеће користи:

1. Нападне тачке на већем су простору размакнуте, те принуђава противника да дроби своју артилерију.

2. Као сљедство тога, топови могу за дуже времена, пуцати. | Но 8. Штеди се посада утврђења и чува недирнута.

4. Топови кад су ван утврђења могу боље да пуцају.

5. Суседна артилерија може много боље да брани нападнуто утврђење.

6. Топови су у већој сигурности, јер су изван непријатељске пушчане ватре.

. Лакше је извући топове да их непријатељ незароби. 8. Олободни су у кретању тако да сеи пре и после напада на утврђење могу употребити у ошштој борби.

9. Лакше је подићи нужне заклоне за артилерију и захтева мање времена.

1 Ров је најбоље препречно средство, кад удешен за тланкову одбрану; иначе одважном непријатељу може послужити као одмориште гди ће се прикупити па затим јуришати. Но опет зато нетреба га-пренебрећи као препону, јер непријатељ дошав до гласије има још онако сдморен да скаче у ров, који ако је још и са препречним средствима снабдевен, доста отежава прелаз п даје браниоцу времена да овај може згодно своје покретне резерве да употреби. Кад рова пак нема, нападач дошав до гласије, још има 7—8 метара да пређе и вата се у коштац с браниоцем, што најчешће бива да овај очисти утврђење и недође до борбе с бајонетом. « Пр,