Ratnik

П. ИЗВЕШЋА и РЕФЕРАТИ.

10. РЕКРУТСКЕ ШКОЛЕ.

Чим је свршена рекрутација за ст. војску и рекрути одређени по родовима оружја, одма је наређено, да се образују и школе за обучавање њихово.

Но сви рекрути нису могли доћи у једно време, а сем тога, према наређењу, Фу 2221. од 7. Марта т.год. рекрути за 4 батаљона упућени су на шест недеља раније, што је учинило, те ове школе нису могле у једно време отпочети. Тако:

[. Код пешадије, једни батаљони, а наиме П. ПТ. ТУ. и У. добили су рекруте око 12. Априла и код њих је Формално свршена рекрутска школа 12. Маја. Остали пак батаљони добили су рекруте између 6. и 20. Маја, кад су и школе отпочете. Но како су рекрути дошав 12. Априла остали и даље рекрутима, то се на рачун четне школе продужила рекрутска школа, која је трајала. до конца Маја. Код рекрута пак дошав "између 6. и 20. Маја, рекрутна школа трајала је до конца Јуна.

И тако код једних батаљона свршила се рекрутска школа до конца Маја, а код других до конца Јуна.

Да би се знало каква је настава и обука пешадије ст. војске, у рекрутним школама била ево распореда годишњег.

ГОДИШЊИ РАСПОРЕД ЗАНИМАЊА ПЕШАДИЈЕ ст. ВОЈСКЕ.

А. РЕКРУТСКА ШКОЛА.

(ТРАЈЕ 3 МЕСЕЦА).

Т. Упут за наставу и обуку рекрута.

1. Рекрути ће се обучавати по четно. Сваки четни командир одредиће по једног официра као главног наставника и толико подофицира наставника, да на сваких 10 рекрута дође по један. Даље сваком подофициру наставнику одреди ће по 1, а по потреби и2 помоћника обично од најбољих редова.