Ratnik

26 ЗВАНИЧНИ ДЕО

треба никако бити попустљив, јер ништа није кадро да. заведе рекрута, с пута субординацаје, као попустљивост. Сваку, погрешку ваља одмах исправити, и непропустити да ни једна не прође опоменута а према потреби, и кажњена.

9. Даље наставници треба да објасњују рекрутима и зашто се то овако или онако ради, јер тако ће их убедити о нужности радње и неће онда бити према упражнењу равнодушни. Јошту интересу воље к веџсању препоручује се наставницима, да чешће дају кратке одморе и да често мењају разна упражнења.

10. Нарочито се препоручује, да се све ради тачно по постојећим прописима и да се сва упражнења (сем неких нарочитих н. п. окидање при нишанењу) извршује оштро, брзо, и где треба, једновремено, јер оваке радње, поред тога што доприносе изображењу војника, још су јако средство за учвршћа= вање дисциплине. Тако:

Олободно телесно веџбање, веџбање с пушком, борба с пушком и гимнастика, не само што развијају тело војниково, него и одважност у њему. Новајлија ради ова упражнења са натегом врло траљаво па и бојазљиво, но доцније мало по мало он осећа себе снажнијим окретнијим и одважнијим, јер је неколико: препрека савладао, које је држао за несавладљиве. Доцније налеђе и на опасност — уверен да ће моћи савладати својом снагом, уметношћу и одважношћу.

На сваки начин ова упражнења треба постепено да напрежу тело рекрутово и да се не тражи од овога оно, што он није у стању да изврши.

Нишанење не само што изображава рекрута у тачности стрелања, већ развија у њему и присебност — тако нужно својство.

Познавање оружја улива војнику поверење у своје оружје, а то је за војску веома важно.

Стражарска служба у тарнизону, може се рећи да је предходник службе сигурности у маршу и у стану. Ако се стражарска служба врши тачно, онда је спремно земљиште за ваљану предстражарску службу. ·

Нехат и немар у стражарској служби у гарнизону огледаће се и у предстражарској служби,

1. Даље ве препорутује наставницима да сваку погрешку одмах исправљају и да не раде даље, док командована радња није добро израђена. Исправка грешке треба да буде речма и примером, а никако руком. |