Ratnik

ИЗВЕШЋА и РЕФЕРАТИ 57

да стрему за професуру, да се одашље у виши артилеријиски курс у Бечу, јер је ово једна од таквих школа, где се предаје све што је нужно једном професору. У осталом и ради самог познавања Аустрије као нашег суседа нужно је да се остане с њиме у додир.

да ливницу и лафетницу да се одашље у Џетербуршки арсенал с тога, што је једина Русија тако толерантна особито према нама, да дозволи да се вида и научи све што је нужно једном официру који се спрема за овај посао. Исти би оФицир имао једно-времено да изучава у руској артилеријској школи са практиком у фабрици још и металургију као науку.

да барутану из истог разлога да се пошље на Охтенски завод у Русију, што тај завод долази у ред првих барутана у свету. Овај би имао да. штудира још у исто време и хемијску технологију.

да лабораторијум из истог узрока у Петербуршки лабораторијум, где се изграђују и чауре и циндери.

да пушкарницу имао би се упутити у Белгију државној комисији проба пушака и посећавао би Фабрике Лијежке, јер се зна да се у Европи највише и најбоље пушке раде у Лијежу. Овајби имао поред тога, још да проучава администрацију тамошњих фабрика, како би доцније могао нашу Фабричку администрацију удесити према тамошњим. да тим би узгред могао посећавати и лијежску државну тополивницу.

10. Што се тиче времзна које би имали да пробаве официри на страни, то се комитет овако сагласио:

Фронтови официри пољске и градске артилерије имали би да проведу код трупа по 1'4 годину и 1 године да дођу у школу пуцања.

да професуру 21/, године и то 2 године за свршетак курса, а /, тодине на пољска пуцања код аустријске испитне комисије у Феликс-дорфу.

За ливницу и лафетницу, за барутане, за пушкарницу, за лабораторију, сви по 2 године.

Одређени официр за професуру и сви ови последњи по свршеним курсовима имали би да пропутују 6 месеци по разним Фабрикама ради попуне знања и боље практике. ( тога би се морали на три месеца пре него што им истекне курс, обратити госп. министру војном с молбом и означењем, које би Фа-