Ratnik

66 ЗВАНИЧНИ ДЕО

РЕКРУТОВАЊЕ И

састав артилеријске занатлијске чете,

1. При артилеријској управи у Крагујевцу установљава се артилеријска занатлијска чета, којој је цељ, да у мирно време спрема веште мајсторе за израде и оправке целог артилер. материјала, како би у рату снабдела са потребним раденичким кадром артилеријске покретне радионице, и да се вој. службом у занату незабатале, но јошт и да се успособе.

2. Чета се рекрутује из младића разних, за артилерију потребних заната, који су најмање 3. године занат изучавали.

3. Рекрути, одређени за занатлијску чету морају предходно у строју у току од 3. месеца да сврше војену рекрутску школу.

4. Чета се састоји из 4. вода, тако да кад је рат, сваки корпус у једном воду добије кадар за своју покретну артилер. радионицу.

5. За веће и дуже оправке артилер. материјала у ком корпусу — односно њему принад. артилер. бригади — началник артилеријске управе може и у мирно доба одкомандовати дотични вод занатлијске чете. Зато ове морају тако по занатима састављене бити, да се самостално одвојити и употребити могу.

6. Војници артилер. занатлијске чете добијају из бупета на војску све принадлежности новчане и материјалне, прописане за артилер. трупе стајаће војске. Осим тога добијају из буџета за артилер. управу четврти део од привреде према општој тариФи или оцени постојећој за војне радионице у Фабрици.

7. Форма одеће занатлијске артилер. чете иста је као и за артилер. трупе.

8. Занатлијска артилер. чета у административном погледу стоји непосредно под својим командиром, у техничком под управитељима и шефовима дотичних радионица војене Фабрике; а у судском и рекрутовања, као и лаболаторијска чета.

Даља правила о настави, војеној дисциплини и теорној настави прописује началник артилер. управе.