Ratnik

302 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

непријатељски одбију. Око 4 сах. после подне Базен је имао за бој спремних 14 пешачких и 4 коњичких дивизија, дакле око 140.000 људи, док на против Пруси располагаху само са нешто више од 4 У, пешачке и | коњичком дивизијом, дакле око 50.000 људи. Према томе дакле, Французи за напад имађаху три пута, јачу снагу, и опет им овај неиспаде за руком !!

Мора се дакле мислити, да Базен није ни имао воље ла се протуче, што се у неколико тврди самом његовом осудом. Француски опис битке код Ноазевиља веома драстично осветљава ову мисао. Ту секуди његова равнодушност, занимање са споредностима и пренебрегавање у из давању најнужнијих наређења (диспозиција). Тако н.пр. он је, без да је нужне заповести издао, ћутећки оставио бојно поље и у св. Шрива (56. Рита) одјашио и одатле нити је разаслао заповести, нити пак захтевао да, му се пошаљу извешћа о догађајима, који се тога дана збише као ио ситуацији појединих корпуса, него је само позвао свој штаб да му у 4 сах. у јутру дође, па затим се завукао у свој стан.

(ко 4 сах. по подне дакле, одпочеше ватру новоподигнуте Француске батерије. Артилерија прве пруске дивизије изашла је на 600 кор. испред одбранбене линије своје дивизије, а наскоро затим буде појачана са корпусном артилеријом. Ови 10 батерија дејствоваху противу 3 ћег и 4-тог Француског корпуса. Северно од Кашу-а буду такође у ватру уведене 2 батерије д-ће резервне дивизије које занимаху лево крило 4-тог корпуса.

Овај корпус дакле буде задржат у своме напредовању, а окоб ~ сах. буде такође и Француска артилерија ућуткана.

Две Француске дивизије З-ћег коупуса наступише у низину према Нујлу Ноазевиљу п Монтоју (Хошш у, Хој5зеу е и Мопфоу) усљед чега д-ћа пруска бригада ис-