Ratnik

ОПСАДА МЕЦА 301

И 28. бригада била се кренула и око подне стигла је у Курсел сир Нид (СОопгсеЏев бит ХМ1ед).

Око 7 Љ сах. у јутру узеше Французи Коломбеј (Сојотђеу) а према Малроа-Рипињи-у (Мајгоу -Еп рту) бијаше само борбе при осматрању, иначе до Ф сах. после подне било је свуда сасвим мирно.

Оходно постојећем опсадном наређењу 10-ти корпус концентроваше се код Мозелског моста. Деветом корпусу било је наређено да се 25. дивизија концентрује код Пиеревиљер-а (РтеггеуШег5) а 18-та са артилеријом код Копсош(-а. То исто имао је да изврши 2-ги корпус између Обуе-а и Бриеј-а (Ашђоце и Влеу) и да буду спремни да полазе на Фонтоа или св. Прива (Копфоу или 51. Ргтуађ). д-ћи корпус имао је да иде у 56. Ргуаф одакле је требао да иде или према северу или према западу. Принц Фридрих дошао је на Хоримонт „Ногшпопф“ код фФева, (Ееуев-а) одакле се имађаше прегледност целог бојног поља, а свој главни стан сместио је у Малакурту (Мајасош).

Пошто се непријатељ сасвим мирно понашао, то су

држали, да ће он тек сутра дан 20-тог Августа покушати пробој и с тога принц око 1 % сах. по подне изда следећу заповест:

Ако се ништа после подне недогоди, онда ће 3-ћи корпус по свој прилици преноћити код 56. Ртгуаб, једна коњичка дивизија код Хабонвиља (Нађопуше), а 18-та дивизија и корпусна артилерија код Ронкурта (Копсошт-а) 25. дивизија помаћиће се у Антиљи (Апу). 2-гти корпус остаће на своме положају, а 10-ти корпус вратиће се у свој стари положај.

Велики херцог мекленбуршки, који је у Саарбрикен стигао, јавио је, да ће први део његовог кора 20-тог стићи „у Нид (К1ед).

Трупе пруске, које су стајале на десној страни реке, нису ниуколико биле довољне, да иоле енергичан напад

20»