Ratnik

~

304 НАУЧНИ И поучни део

Ајмардове (Аутага) дивизије браниоца Сервињиа (бегу!апу-а) и заузеше то место, али Пруси поновише напад и Сервињи (бегујопу) за ову ноћ остаде опет у рукама пруским.

Међутим 10 чета 8-ће пруске бригаде бејаху око 8 сах. поновиле своје наступање противу линије НоасвилБрасери (Колввеу е- Вгаззетје) и'око 87, ваузеше Ноасвиле (КМотавеу Ше), јер оно бејаше врло слабо поседнуто, али при свем том морадоше брзо исто да напусте, јер им лево крило бејаше у опасности; доцније пак на овом месту догоди се и трећи напад, који бејаше предузео 1. батаљон д-ће бригаде, али пи овај буде одбијен, Већи део ове бригаде сакупи се код Пти-Маре-а (Рен Магај) а један део оде у Курсел Сир Нид (ОопгсеЏев Зиг Клед). Са четертим оранцуским корпусом у исто време кренуо се у напред и 6-ти кор и заузео је линију Шјел-Вани (Сћјешјев-Уапу). И сад Базен издаде заповест Маршалу Канроберу (Саптођет!-у), да наступи према, Фељи-у (Ка у), да би олакшао заузеће Поа-Сервиња (Розх-Зегулепу). Дивизија Таксирова (Тасхт-ова) узалуду је ишла противу овог последњег места, јер га Пруси доцно у вече подкрепише са З-ћом дивизијом Ландвера, која је и у напад прелавила. Ову је дивизију ђенерал Мантајфел позвао из Св. Барба, (5|е Вегђе-а), где је око 7 сах. дошла бела, Њу је у Боа де Фељи (Воз де Каћу) заменула 50-та бригада а у Антиљу (Ап у) 49-та бригада. Кад дође неистинита вест да је Фељи (Кашу) изгубљен, онда буде послата, западна пруска ландверска дивизија, да га понова освоји и она преко ноћ остаде у њи око њега; позенска ландверска бригада заувела је стрељачке ровове јужно од Времи-а (Угету-а).

Видимо дакле да су у борби 19-тог Августа сјајно изведени сви основи, које је принц Фридрих Карл поставио за обсадну борбу. На свима тачкама и код Сервиња (Бегујепу)