Ratnik

ОПСАДА МЕЦА | 305

као и код Фељиа (кашу) и Ноасвиља (Мозззеуе-а) са највећом енерђијом повторавани су напади само да се непријатељ задржи и да задобивене користи што скупље. плати. То што је Ноасвиљ-Брасери (Хозеу е-Вгај5зете) остао у рукама непријатељским, није био узрок само његова велика надмоћност код Ноасвиља (МојеушШе-а), него то се има приписати још и тој околности, што је д-ћој пруској бригади увек лево крило било у опасности и што за повторно заузеће овог места, није било на расположењу довољно трупа, јер је овде опсадна линија износила око 2500 корака.

При овоме видимо пруску артилерију како унапред изилази и како дуго издржава на своме истакнутом положају, чиме је пак веома отешћавала непријатељско наступање и најзад видимо, како је за одбрану пробитачно обилато дејство многобројне артилерије у маси, која је међутим показала више офанзивног елемента но сами напад Француски. И главна управа и самостална радња и енергични напади подкоманданата овде су се показали сасвим блатотворни. Што ђенералу Мантајфелу није испало за руком, да затвори празнину Ретонфеј-Марзиљ (Вегопјау- Матз59 у) сасвим је појмљиво, да долази отуда, што је врло мало трупа на расположењу имао, због главног нападног правца непријатељског и најзад, што је се морала савезна линија рано и добро да осигура. Али међутим за осматрање овог простора могла се увек да употреби коњица.

Код Француза није било духа, који би целој акцији живота дао; јер како су трупе биле врло храбре а њихова морална снага веома издигнута, опет зато овој знатно већој сили непспаде за руком, да себи прокрчи пута кроз тако слабе редове непријатељске. Код Пруса сем 25-те дивизије и 28. бригаде, биле су у борби све трупе које се налажаху на десној обали реке Мозела (Мовеј), док