Ratnik

ОПСАДА МЕЦА 307

стражну линију и није баш ни један метак опалила. А. међутим могла је врло корисно да се дејствује.

Ми смо за њен задатак захтевали један читав корпус. И он би тада могао врло лако да одбије 4#-ту и 28. пруску бригаду, услед чега би противник био принуђен. да се постара за своју железничку свезу и тада би Француска главна сила — која би десно крило и леђа имала сасвим слободно — могла, изолираног . противника лакше још даље да баци а затим сасвим мирно да Ек Тионвиљу наступа (маршира). Е

19-тог Августа биле су на десној обали само 4» пруске дивизије. У свануће пак видили су Пруси са својих осматрајућих тачака, како се цела непријатељска, војска кређе према североистоку. Шри оваковим околностима није ли било могуће и целисходно, да се што већи број трупа на десну обалу пошаље Три бригаде 10-ог кора могле су овде да преноће, без да се на левој обали и најмање ослаби. Већ два пут показани имболитет Француске војске, дао је довољно основа, да се верује, да за ову ноћ, неће на левој обали бити предузет никакови озбиљни напад. Исто тако и 9-ти кор цео могао је одма да пређе на десну обалу реке.

Тек око 797, сах. у вече издата је била заповест ђенералу Мантајфелу, да и са остатком кора пређе на десну обалу. Могло се предвидети, да је било немогуће, да се са шаком људи на десној обали може задржати цела Француска војска. И отуда изилази, ла се је много више са другим факторима рачунало 1. ј. са овим, који су већ у првој диспозицији принчевој наглашени били.

Ноћу између 19-ог и 20-ог Августа овако је била стајала Француска војска:

9-ти кор код Коломбеа, Коенса Фланвиља (Оојотађеу, Сопеу Кјапу е) и Бел кроал (ВеЛе сголх).