Ratnik

308 НАУЧНИ И поуЧНИ дЕО

д-ћи кор код Монтоа-Ноасвиља. (Мопфоу-Мојввеу Ше) и између овога и Сервиња (бегујату). 1-ва дививија, према, Мерси ле Мец (Мегзу Је Мег).

А-ти кор према Сервињи-поа (зетујету Рокх).

6-ти кор према Феља (Кашу) и преко Вани-Шиевља (Уапу-Оћтее5) до реке Мозела, (Мовеј).

Од гарде: 1-ва дивизија стајала, је позади 4-тог кора а друга код Шато Гримона (Сћафеац бтипоп-а). Резервна артилерија и коњички кор Код Фортице (Сен Њилијена, · (56. Зинеп).

Од пруских трупа у том времену на десној обали биле су: “

А-та п 28-ма бригада код Лакнекса (Гадџепех). Предстраже у линији Марвиљи (Маг у) Ар-Лакнекси (Атв- Гадпепеху), Мерси ле Мец (Мегзу Је Мета). А од Марсиља (МатзеПу) до Ретонфеја, (Кебоптеу) на положају била је празнина. Код Ретонфеја, (Кефоптау), Пато гра (Сћаћеац ста5) стајала је 3-ћа бригада, једна коњичка, регимента и 8 батерије; код Пти-Маре (Ре -Магтај5) д-ћа коњичка дивизија ; између Сервињи-Фељи-Времпа (Зегутапу-Кашу- Угету) 1-ва дивизија и дивизија домобранада; код Боа де Фејљи (Воја де Кау) 50-та бритада; код Антиља (Апу) 49-та а у линији Марлоа-Шарли (МагјоуОћагју) комбинована бригада Бланкензеова.

Ми смо већ напоменули да Базен 19. Августа у вече није био ни уколико оријентован о ситуацији своје сопствене војске а из тога се даје сасвим логично извести, да се још мање бринуо, да сазна како стоји противник. И при свем том, према стању Француске војске, опет је било од врло велике важности и од највећег интереса, да се у овом погледу што је могуће боље и јасније зна и извиди. У овој прилици било је од преке потребе, да се ове ноћи, не само на десној него и на левој обали реке предузимало рекогносцирање (осма-