Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА |

ПОЛОСТРОВА ИЛИРСКОГ: (Наставак.) Е да одношаје средњег Дунава према војишту горње Драве, дакле посредно према Корушкој и Италији, и према Међудрављу, а посредно и према операцијама из Србије и Босне, — долина реке Рабе добива први ранг међу најважнијим сетратигијским пругама.

Својим дијагоналним положајем у квадратном војишту западнодунавском, она, спречавајући и опирући се операцијама са Дунавом упореднима, користи и поспешава онима, с Драве на Дунав, и обратно.

Јужним својим крајем упирући у чешће спомињата. врата, она је казивала пута свима операцијама, које водише њоме за Италију, и кроз која су и Турци често поплављали Стајарску и Корушку. Ту их је и Монтекукули (1664 тод.) став да закрати улаз у Стајарску, и да закрили пут на Беч, у битки код св. Готхарда окренуо натраг.

Северним крајем Раба допире до Коморана, а долина јој, по правцу и војном значају, прелази и преко Дунава, у долину Ваге, те обе скупа чине на Дунав попречну баријеру операдијској прузи дунавској, заштићујући и Беч и Пешту, — према правцу операције.

Овај бранички појас Рабе и Ваге са средиштем у Коморану, Монтекукули предлаташе за одбрану Беча, додавајући, да би Турке ваљало нападати Дунавом (с обе му стране) с ниже изласка му из ждрела код Вада!. —

' Јер тада Турци држаше Угарску.

РАТНИК КЊ. П. св. УТП. 21