Ratnik

316 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

Измеђ Рабе и Барање налази се као пречага Љлато (Валаћоп, Рјафепзее) и Бакоњска шума, која пречала предваја цело деснодунавско в0јиште на, двоје. Нарочито Блато чини истинску преграду. | Операција дакле с доње Драве за Рабу и о има, само два пролаза, двоја врата, из Барање у Рабу. Или ићи путом поред Дунава, па се провући измеђ њега и северног краја језера; ишли поћи поред Драве, па измеђ ње и јужног окрајка језера промаћи у Рабу. На северном пролазу налази се Стојни Београд (Уа) МУ ејавепфита), где се с овим укршта и пут из Будима за Вараждин; на јужним вратима пак стоји Бел. Кањижа. опет иста, така раскрсница. Подунавеки пут излави на ћур (Каађ), који је важна распутица у дну долине Рабе; а подравсви излави на Суботељ (5фејпатпапсег), главни сточак путова у горњој Раби.

Пошто доња Сава и доња Драва знатно су се једна другој приближиле, нарочито Дунав п Сава врло блиско а упоредно теку, и између њих утиснут Срем онако узан, а и створом, па дакле по географијски више припада, нашем полострову, јер с њиме чини природнију целину, — то је наравна последица била, што одбрана деснодунавске Угарске, никад се није ни задржавала на овој узаној месопотамији српекој, пего се озбиљно заустављала с оне стране Драве на јужној тераси Барање. И Мохач, и Сигет ово доказују без мпогог нагађања.

У првом свом походу (1526), Сулејман велики, пошто је заузео Београд и освојио Осек, буде код Мохача заустављен прикупљеном и за бој спремном хришћанском војском. Пошто је ту страховито потуче (у Августу), он се крене уз Дунав, заузме Будим-Пешту и својевољно заустави се на хумовима бакоњске шуме.

Овај дакле троугао — Барања — беше један мост за операције од Београда за Беч. — _