Ratnik

318 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО |

Будим (или Вад), Ђур. Пругом пак Београд, Осек, Ђур — иђаше више пута. У три големе инвазије, које је Сулејман велики предузимао на Угарску, при првој и трећој ишао је десном, а при другој левом обалом Дунава.

У први мах (1526) револуција у Азији зауставила та у Бакоњској шуми.

Други пут (1529), због савеза са Запољем, маршираше кроз Угарску левом страном Дунава. И пошто је препадом ушао у замак будимски, он нагло жураше се Бечу.

Трећи пут (1582), ишла је с њим упоредо транспортна колона Дунавом до Пожуна, одакле је понаглио Бечу; ал увидев, да га неће моћи освојити, обрне кроза Ста јарску на Грац, и одатле Дравом натраг.

Но ма како ишла операцијска пруга, Дунав је вазда крепак ослонац крилима, важна транспортна линија, и браничка пруга, па био он измеђ зараћених страна, или се војска налазила на обема обалама и имала у власти

који прелаз утврђен.

Узимајући у обзир чело војиште, поглавито по односима његовима ко југу, ако би хтели да истражујемо, те одредимо главни стратигијски центар, ми би га могли наћи само онде, где се Драва и Сава улевају у Дунав, и на основу природних услова, географијског положаја п историјских удеса морали би одлучити да: простор од Осека до Београда. стратигијски је центар на целој зони од Карпата до Алпа. Овај крај, према коме се стичу све важније реке и северног и јужног војишта, дакле и Сава и Драва, и Тиса и Тамиш, п Морава и Дрина, — он је расток, одакле се може кретати на ма коју страву и против ма кога места на периферији војишта, па било једном или лругом страном ове големе водене бразде.