Ratnik

822 НАУЧНИ И поучЧНИ ДЕО

нити и Турци, који су ту назидали град за држање Угарске, а и Маџари су 1848 овде имали утврђени стан.

Бачка, као најјужнији део Међутисја (на северу захвата до пруге од Сегедина на Бају), стоји у непосредном одношају и зависности са осталим Међутисјем и Баналом. У самој њој важне су распутице Суботица, Сомбор и Врбас; а Титељ, који злада ушћем Тисе, и Барадит (и ако је овај на сремској страни) важна, су и неизоставна, допуна овостраном фронту целокупнога војишта, и неизбежни ослонац за операције по доњој Угарској пи Срему, и за крепку одбрану Баната. —

Затиоје, т. ј. простор иза Тисе па до Карпата, поглавито се разликује од Међутисја тиме, што Међутпесје нема ни једне долинице ни реке по својој средини, а Затисје испресецано је силеством и река и потока, и што је још карактерније, све по готову упореднима, а у правцу с истока на запад. Овако богато, а у неком реду изривено земљиште, наравно је и за кретање у правцу са севера на југ и обратно теже. Од ових река пак најглавније су одвећ лепезасти Кереш, који обухвата, цео Бихор, и врло плаховити Мориш, који одваја остало Затисје од најјужнијег му краја Баната.

Према овоме и операције, које би ишле у правцу меридијанском, наишле би на та два браничка прага, од којих је Мориш, због обиља воде, због побрежних многих мочава и баруштина при даљем току, и због својих одношаја према Ердељу, — још у толико значајнији и важнији, што не само износи већи квантум браничке снаге, него и своју Функцију стратигијску на суседно а засебно војиште Ердељ.

Мориш дакле, са Тисом и Дунавом, одсеца и одваја од осталог угарског војишта, врло важан предео