Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА 323

Банат, који, са три стране омеђен јаком речном баријером, а на једној -—= источној — гребеном планинским, _ високим, стрмим, обраслим, — има карактер у првом реду стратигијски. Он је истински заштитник Угарској од стране југоисточне онако исто, као што је Турцима дуго време био предстражни Фронт, из кога су бдили пад Угарском.

Но не само у овоме смислу; Банат је за Угарску у _ исто време и последњи браник против агресије са севера и запада. У маџарској буни 1849, кад су Руси и Аустријанци напали Маџаре и са севера и са запада, т. ј. и од Кашове и од Пожуна, и од Литве, Маџари пошто се видеше пребачени на леву обалу Тисе, они намисле, да у Банату приберу оно, што им је још заостало, па да ту покушају последњи отпор. Ал у овом куту, удаљеном од њихове земље, они би сами себи затворили и последњу оступну им линију: кроза Србију у Турску!

Нагла промена њихове среће, њихова немоћ да заузму Темишвар, неспоразум измеђ њихових вођа, и смела и одлучна офансива Хајнаова, који оперираше од Баната, док их Руси гонише с Дунава, — недопустише им, да ту своју намеру изврше, но која им неби ни побољала исход револуције. — |

Банат са свију страна може врло добро да се брани, јер га крепко заштићавају и планине, које га од Ердеља, деле, и све три големе реке, које га ограничавају с југа, запада, и севера. У његовој унутарњости баровити Тамиш и Бегеј са Темишваром, који је у центру Баната, чине му други браник и изредан ослонац операцијама за одбрану против сваке стране, јер од Тамишвара иду радијално и многи и добри путови на- све стране, који се такођер згодно могу бранити или долином реке, преко које прелазе, или ждрелом планинским кроз које пролазе.

Земљиште, и врло плодно и врло насељено, кадро је да издржава војску, и велику, и лако, и дуго. Његов од-