Ratnik

_ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА 327

тар свију комуникација целог овог војишта; Градимите (Магћеју развалине старе Сармисегетуше) на изванредно важној распутици за у Банат и малу Влашку; — то су најглавнија стратигијска места на овом војишту и потпорње свима операцијама у рајону ове специјалне стратигијске зоне.

За стратигијске одношаје Ердеља, као најкрајњег левог врила аустријског Фронта, према нашем полострову, прелази планински од Брашова на Темеш и Терибург за Плојеште, Трговиште и Питеште, за тим на Бојцу (Коћег ишта), алутино ждрело, за Питеште и Никопољ; на западу превој на Вукану, који води низа Шил у Краљево; и према Банату из Градишта ва Тамиш пи Черну и низ Мориш ( Кезетпе Тћог) за Тамишвар и Арад, — то су седмера врата на ердељском граничном бедему, кров која се тај источни бастијон везује преко Баната и Влашке са полостровом илирским.

У овом погледу била је врло важна операдијска пруга Никопољ — Питеште — Брашово, Никопољ — Римник — Сибињ, Никопољ — Краљево — Вукан, куда су Турди у 15 и 16 веку за време своје славне поспехе надирали, и куда су у 1“ и 18 веку, кад је „под Бечом Бурак посрнуо“, “окренула кола, низа страну.“ Сада 2 октобра ове. године може се славити 400 годишња прослава за дивну и славну победу, којом је кнез Павао Бранковић са, својих 5000 Србаља од већ извесне погибије спасао Стевана, Баторија, и Турке сатрео, у близини Броса, (Вговв, 5лаз2уагоз).

Но међу свима операцијскима пругама беше вазда од прве вредности: Оршава и Голубац на Џетник, Слатину, Карансебеш, одакле као бифиркација излазаше десно на Градиште (и даље на Хадцег, Брос), а лево на Лугот. Овом је пругом ишао и римски цар Трајан, кад, је заузећем онда славне Сармивегетуше (данас Градиште или Матћеју), престонице силних Дака, покорио поноси-