Ratnik

326 НАУЧНИ И ПпОУЧНИ ДЕО

сечена, с југа, истока и севера планинама скоро затворена, а на западу приступним брдима омеђена, — војне операције налазе најпробитачнијих услова за одбрану овога, војишта, и прелазећи из једне долине у другу, могу се одупрети сваком нападу, па ма с које стране долазио.

Војна од 1848—49, у којој се ђенерал Бем са свсјом незнатном војском одупираше триплом нападу од Буковине, Влашке и Баната, довољно сведочи о браничкој каквоћи овога војишта, и јасно показује, колико се може на њему да држи способан ђенерал, па и против војске знатно веће од његове, па и против напада концентричног.

Находећи се измеђ низија средњег и доњег Дунава, Крдељ је крепак источни бастијон средње-дунавеском војишту против напада са доњег Дунава, и огромна природна тврђава југоисточном фронту Аустријске царевине.

Закриљен са севера Тисом и шумским карпатима, с југа и истока алпима трансилванским, Ердељ је големи и поуздани булевар, који штити целу источну Угарску, и завршава Фронт, против кога се може напасти с истока.

У дуготрајним ратовима, које је водила Турска, против Угарске и Аустрије, Ердељ је био крвавим поприштем, на коме се мерила и ломила снага једне и друге државе. Триста је година Ердељ кршио убојно оружје, и триста, је година стајао на бранику Европи против азијског налета.

Брашов (Ктопзфадћ) и Сибињ (Негтапзба) у долини Алуте (Олте), као стожери путова из Влашке; Моршшики Вашартељ, на најгорем Моришу, у који се стичу све комуникације преко источних Карпата; Клуш (Којозуаг, К]ацзелђиге) на студеном Самошу, где је сточак путова ив Бихора п Сатмара, Бистрица (Везафетсле) у басену топлог Самоша, као мост за у долину Дњестра; Љјелград Катоју Ееуегуаг, Кајбђиге), тврђава на средњем Моришу, на главном западном уласку у Ердељ, п најважнији цен-