Ratnik

ТАКТИКА АРТИЛЕРИЈЕ 833

крепљавана дивизијском и корпусном артилеријом. Цепање корова на две дивизије изазвало је цепање и корпусне артилерије. Идући овако даље терало је се дотле, да су чак одвојене поједине батерије па и водови, јер, нередовне · "трупе непријатељске улавећи у рат, све више и више по начину четничком (спегуа5) водиле су собом поједине водове топова, те да би дејством њиховим могле лакше сузбити летеће пруске колоне и проматрајућа оделења, а себе опет сачувати од губитака у људма и коњима. Ово је бивало скоро на свима бојиштима Француским.

Ваља добро упамтити, да. је последњи рат био решен, у његовој првој половини, и то у оном магновењу, кад је наступило растројство и цепање редовне војске непријатељске. То ће исто бивати и у будуће. По томе дакле бојни ред мора пре свега одговарати природи овога. дела, рата, управо ваља да буде онакав, какав је усвојен био при саставу наших трупа.

Дивизијска артилерија бори се у унутрашњости рејона или круга, који обухвата у борби њена дивизија. Изузеће у овоме већ постаје, чим је реч о постројавању и употреби већих тела артилеријских. Оваква изузећа, виде се мало ниже.

Кортусна артилерија биће употребљена тамо, гди дејство или ефект артилерије мора произвести какав особени резултат. Излази дакле, да пре но што би се дивизијска артилерија одвојила за какву посебну цељ, артилерија корпусна треба до буде употребљена или заузета каквим другим задатком. Иначе кад корпусна артилерија није у дејству, онда неби било савесно издвајати дивизијску артилерију, којој пре предстоји рад но оној првој.

Ниже, кад буде говора о бојевима нападним, показаће се и нарочити случај за ово.

Односно употребе коњичких батерија, које долазе у састав коршусне артилерије, било као поједине бате-

22“