Ratnik

834 НАУЧНИ И поучни део

рије, било у Форми једнога читавога дивизиона, ваља приметити : = -

| 1: Приликом одбране остављају се готово увек јаке резерве и у том случају коњичке батерије налазе у њима понајпре своје место. Њиова је дужност да у најкраћем времену „допру до свију оних тачака, које су, или које ће бити, изложене нападу непријатељевом. У подобном случају, кад су према пешачким батеријама, онда оне обично трпе веома велике губитке у коњма. Из некога, узрока опет пешачке батерије, кад борба дуже траје, нарочито између артилерије, жао ито се може десити, имају највише изгледа за успех (види листе губитака свију битака) или још боље, оне најмање трпе.

2. Кад, пре него што се маршева колона буде подпуно развила, мора да предходи каква борба напред или у ком другом правцу, и кад је неоптодно потребна помоћ, тада коњичка артилерија, по својој лакој покретљивости, по својој великој издржљивости при брзоме кретању на већим одстојањима, мора бити употребљена, и то тим пре, ако простор, који ваља проћи, буде већи и пут за кретање буде лошији. Пошто је данас материјал Код пољеких топова тежи, то се ова разлика већма опажа. Ради боље јасноће у овоме односу, ваља поменути корпусну артилерију д-ћега арме кора, у битци код Мар-ла-Тура и Виопвиља, улазак у дејство коњичке артилерије 10-га кора, јужно од Париза, близу Боб-Роланда.

3. Кад ваља што дуже гонити бежећега непријатеља, особито ако се мора то да чини преко неудеснога земљишта, по хрђавоме времену, и ако је пут дужи, онда коњичка артилерија може још најбоље одговорити свима захтевима. Пример за ово.може се узети из борбе код Висенбурга, где је дивизион коњичке артилерије 11-та кора успешно извршио гонење, док напротив, један дивизион пешачке артилерије, који је једновремено добио за-