Ratnik

338 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

кројем садањих кола, која су при муницијоним колонама, а која су међу тим најпокретнија у истим колонама.

Б. Артилерија при коњичким дивизијама и при оделењипа која ове дивизије сачињавају.

Одмах о свршетку прошлога рата било је људи, који су дубоко посвећени у дух коњичке артилерије, а који су међу тим дали мнење своје у том смислу, да би ваљало учинити нека преиначења и у тактици коњичке артилерије, придодате коњичким дивизијама. Измене ове односиле су се на број батерија, које се дивизијама придају, поделу у маршевоме реду и на детатирање из ових дивизија. Даби се могао изрећи савестан суд о уместности ових предлога, ваља тре свега потанко испитати особине коњичких дивизија у војни.

Будући ратови по свој прилици, почињаће се борбама. коњичким, и то међу читавим армијама. Кад се на ово погледа, онда како да не буде исти случај и у последњем Француско-немачком рату и са чега се баш будући ратови морају почињати другојачије но они ранији“ Кад је говор о овоме предмету, онда треба приметити, да од два ђене· рал-штаба, немачки је само тачно појмио употребу својих коњичких дивизија у почетку операција.

У почетку рата велика коњичка оделења испуњаваће следеће задатке: да уводе војску непријатељеву; да прикривају илизаклањају наша кретања ; да чувају границу пре операција; заузимати ичувати важне позиције, које стоје далеко напред, како би се добилотако времена за концентрацију, стратегијски марш, па и саме маршеве, који се врше у далекој позадности, било целокупне војске или само једнога њенога дела; да заштићавају важне тачке, које су одређене за концентрацију, жељезнице, магацине, итд.; најпосле

1 0 ономе, што се односи на увођење и оснивање другог степена кола батеријских код малога батажа, види даље, ТУ, први део.