Ratnik

~

ТАКТИКА АРТИЛЕРИЈЕ С 337

маршевоме реду буде најдаље (ал: р]ив бата) позади прве бригаде главне трупе. Врло је често корисно и удесно, ако јој се да таково место, како ће бити у маршу одмах позади дивизијске артилерије, из које су узете батерије за предводницу. |

Истуравати корпусну артилерију даље напред, у маршевом реду, није савесно ни корисно. У осталом, у последњем рату било је и такових прилика, у којима је корпусна, артилерија оволико бивала напред, па по који пут и више истуривана, но што је овде казано. Такав је случај био н. пр. у битци код Седана, гди је цела корпусна артилерија ђ-та арме кора била у непосредном додиру са двема дивизијским батеријама и то позади батаљона, који је био на челу главне трупе, док међу тим корпусна артилерија, тарде-кора докотрљала је се, у току марша, чак у предводницу друге пешачке дивизије свога кора.

Кад један арме-кор маршира на више путова, тада стоји до најбољег начина употребе артилерије, земљишта, и стања, у ком се путови налазе, у коју ће колону корпусна артилерија бити стављена.

Досада по наставлењима, први степен (есћејоп) муницијских колона (три за артилеријску и две за пешачку муницију) сљедовао је обично, арме-кору на одстојању највише од једне миље; други степен, на један кратак дан марша и даље позади трена. У осталом, у неким околностима примљено је за добро, да први степен колоне изађе испред трена и да тако маршира за кором.

По свима изгледима, по највероватнијим појавима који. ће се оправдати током будућих испадних битака, као што ће се даље видети, било би најкористније, да се према општему правилу усвоји, да први степен муницијске колоне по шравиљу иде увек шред треном и да непосредно иде за зачељем свога кора. Ово се оправдава највише