Ratnik

ИЗВЕШЋА И РЕФЕРАТИ 1 239

дели могуће, да се недостајућа људска радна снага, при обрађивању поља, замени што више каквом јефтинијом, на пример с осуђеницима, као што је напред казано, онда и обртни капитал од 12.000 динара моћи ће се знатно редуцирати. — За покрет пак ове и оволике економне радње, државна ергела има доиста знатан део потребног инвентара у готовости и само нека мала допуна у радној стоци, машинама и неким алатима била би одма за сад потребна. Пошто дакле државној ергели недостаје земљишта, и она се без тога неће моћи никад економно одржавати, то је к мисија ова узела у расуђење 8 то, где би педостајуће земљиште имало да се прибави, па је нашла — пошто потпуно ујединење није могуће, да би то имало да се учини, и код Љубичева и у Ћуприји, јер и на једном и на другом месту за подпуну економну делину земљишта , на спрам оног за производњу сена, оскудева. У Ћуприји ово је далеко лакше постићи, што се код земљишта на Добричеву од приватних а и од општина (Иванковаче и Ћупријиске) довољно земље, за сад још по јевтину дену добити може. — Код Пожаревца н Љубичева ово би теже било извршити, осим кад би се купио један приватни комплекс, кога од Љубичевске земље раздваја једна отока Моравска, а велики је, и то у једном комаду, око 150 хектара. У колико би прибављено земљиште било боље арондирано, и у колико би приликом докупа нове земље и досадање се могле боље уредити и заокруглити, у толико би више могуће било нуждни производни капитал свести на мању пару.

За садање земље, које се налазе код Костолца и Рама, комисија је ова мнења, да се задрже за сад у комплексу само као резерва, а инапе да се недрже у економном обрту, него да се или издају под аренду, или да се употребљују за друге државне потребе. — Исто тако да се поступа и са Белом реком; чему су чланови комисије г. г. Крста Петровић и Чедомиљ А.

Поповић противни, тврдећи, да она још корисно може за пашу

стоке употребљена бити, Док се друго удесније иближе место ва то неприбави.

Шрибавком земљишта и код Љубичева и код Ћуприје, по извесном плану, и по извршењу других нужних услова, могла би се постићи још та корист, што би се Сова такве две економне целине, на којима би на једној страни била могућа чиста производња, т. ј. држање саме ергеле, а на другој страни

Не

Пн