Ratnik

214 5 | ЗВАНИЧНИ ДЕО

1. На „Горњој шупи“ две солидно подигнуте зграде у којима се у четири разна одељка може сместити до 85 грла коња. Даље једну зграду звану _Кобилеки ар“ у којој се по нужди може држати до 80 волова и 10 крава, а у једном и до 200 грла. Иначе сва је ова зграда трошна, јер је плет из кота су дуварови попустили и цела зграда почела опадати. Зграда је иваче унутрашње врло рђаво распо ређена била. —

2. У новој пастувској коњушници, које у нарочитим прегра= дама за поједине пастуве које пак у општем одељку може смештено бити до 52 постува.

8. У великој старој пастувској коњушници може се сместити до 29 крупних грла у једном одељку, а друго оделење могло би послужити за болницу. На овој згради, која је такође из плета начињена, треба знатне оправке да се изврше, па да зграда и даље корисно употребљива буде.

4. У Ћуприји има једна пастувска коњушница, која је паду склона и тако се у употребљиве зграде неможе ни рачунати, исто тако и наслон за кобиле, који је код ове коњушнице, због своје трошности неможе се више у употребљиве зграде рачунати.

5. На добру „Добричеву“ код Ћуприје кма једна плетара од 48 метара дужине и 9 метара ширине у којој се стока само преко лета од сунчане припеке-и мува склонити може; исто тако једна плетара са кровином покривена за склониште волова. — За оваку цељ може служити и једна шупа, која у Дудари код Пожаревца постоји, као и она у ћупријиској Лудари.

Што се тиче станова државни — државна ергела има:

1. У здању гди је администрадијона канцеларија, једно је оделење са три собе за канцеларију, једно оделење са 4 собе и засебном кухином за стан управитеља, даље један стан са 3 собе и засебном кухином, и један стан са 2 собе и засебном кухином. — Уз целу пак зграду има један општи засебни постојећи подрум.

8. У згради до гостионице зване „Нови конак“ има један стан са 8 собе, кухином и ћилером, један стан с 2 собе п засебном кухином, два стана са по | собом и са по 1 ћилером и једном општом кухином. — Осим тога у овој згради има једно оделење за магацин ствари и пуца справа, и једно за смештај алата. ~