Ratnik

ИЗВЕШЋА И РЕФЕРАТИ 245

8. Уз згради нове пастувске коњушнице има један став с три собе ин кухином, и две велике собе у којима се може сместити 16 простих служитеља,“ –

4. У зградама које су на горњој шупи, уз тамо налазеће се коњушнице, и у тако званој старој робијашници, може се сместити до 140 простих служитеља, и у 83 мала одељка са по 1 собом и кухином три надзорника.

5. У згради до ковачнице имају две собе у којима се до 40 простих служитеља сместити може, поред ове зграде постоји једна зградица за седлара и дрводељу, и једна за колара.

6. Уз стаклену кућу постоји једна соба за баштованског служитеља. –

У Куприји има:

1. Једна зграда са три собе и засебном кухином.

2. Једна зграда са четири велике собе, У којима се ло 80 простих служитеља сместити може. — Ова је зграда по све трошна и потребује знатне оправке, па да се као употребљива. рачуна.

8. Пет разних зградица од набоја и плето са кухинама

у коима се до 2() служитеља простих сместити може. –—

Као што се из предидућег види, државна ергела има у Љу—

бичеву употребљивих зграда, у којима се само ло 140 грла крупних коња сместити може, и после једну зграду у којој до 90 грла говеда стаје, но која се преправљати мора, па да даље употребителна буде, ова је зграда (кобилски ар) свагда до сада служила за смештај кобила, и могло се је држати по нужди до 112 грла.

У Ћуприји пак пастувска коњушпица за 24 трла као и "наслони (отворена шупа) посве су рабатне да се у употребљиве зграде немогу рачунати, а плетарске кошаре на „ЛДобричеву“ још мање као сталне кошаре и за свако доба године, — Недостаје дакле ергели удесних зграда за смештај 180—140 грла, и ове се што пре подићи морају, јер оне, које су на то досад служиле, постале су одвећ трошне,. Једна такова зграда, која је служила за болницу, за матацин ствари и за стан лекара, због трошности овот је пролећа морала бити порушена.

Што се тиче места, гди би требало недостајуће зграде за смештај стоке подићи, комисија ова налази, да све недостајуће