Ratnik

ИЗВЕШЋА И РЕФЕРАТИ 29

пани за сваки род оружја, према томе, како њихна израда буде извршена. :

Позивају се господа оицири, који довољно спреме и воље за. овај посао имају, да изберу који од ових делова желе израдити, ша да ово доставе начелнику главног генералштаба. Ако је коме могуће, може и читаву књигу за један род оружја саставити.

Рок за израду ових књига одређује се година дана.

Чим који део буде израђен, нека писац пошље на преглед и оцену главном генералштабу, који ће ми своју оцеву са делом послати на решење. Генералштаб ће уједно одредити и награду за дело, које као добро оцењено и примљено буде; а ако који писац не би са овом наградом био задовољан, може ово дело узети и о свом трошку штампати га.

Рецензија о свима деловима штампаће сеу књижевном делу „Ратника“.

На сваком делу, који о државном трошку буде штампан, ставиће се име писца, који га је израдио.

Уједно се напомиње, да у ручну књигу за артилеријске и инжинирске официре (Ратник свеска за Јуни и Август) имају накнадно ући ова два дела: „Војна хигијена“ и кратке црте о Турској, Грчкој, Румунској, Црногорској, Бугарској, Источнорумелијској и Аустријској војсци, које нека изволе имати у виду господа, која су се израде ручних књига примила.

А како су ови делови пстоветни за све 4. ручне књиге, као што су опет неки код пешадије и коњице, то ће се само најбољи састав тих делова примити и наградити, па овај после уврстити у све дотичне књиге, да не би исти предмети разноврено схваћени и излагани били.

22. Августа 1879. год. Београд.

Министар војни, поч. ађут. Њег. Височанства, потпуковник,

Јов. Мишковић с. р.