Ratnik

ПТ. РАСПИСИ ПО СВИМА ВОЈМИМ ГРАНАМА.

Министарство војно.

ФЕ 6780.

199. Свима командама и војним надлештвима.

Неки шефови војних болница упражњавају да болесне војнике одпуштају из болница кућама ради поправке здравља, па о томе неизвештавају ни дотичне команде, те се с тога порађају неправилности у рачунима код ових и ове незнају где им је по који војних када, што је противно реду војном.

Но и иначе овај је поступак војних лекара неуместан и недозвољен, јерони нису власни, ни сами, ни средством какве местне власти, да дају коначна одсуства болесним војницима, пошто је то право дато. само команданту стај. војске по чл. 12. уредбе о устројству команада и штабова у стајаћој војсци.

Па да би се и та ствар једном регулисала наређујем:

- 1. Војни лекари — односно шефови војних болница немоту ни у коме случају никаквом болном војнику дати одсуства ни привремено ни стално.

9. Ако је неки на лечењу находећи се војник у таквом стању, да је нужно да се час пре пусти кући, или је дошла породица по-њ, па је могуће и потребно да јој се тада преда на опоравлење или свршетак, онда ће се то чинити моћи само по одредби местног гарнизонара на предлог шефа болнице, па ће се акт о томе слати затим преко дотичних војникових команада надлежној власти на коначно п Формално одобрење.

3. У свима другим, дакле нехитним, случајима шефови б0лница упућују предлоге за то команди војниковој да за њ издејствује надлежно одобрење. Но у овоме случају може се дотични командир или командант војников, ако је у месту,