Ratnik

РАСПИСИ ПО СВИМА ВОЈНИМ ГРАНАМА 20 одредили буду, сматрају се као рачунополагачи односно матацина, и свију материјала у магацин смештених и њима на руковање предатих, а команданти окр војсака одговорни су као наредбодавци у смислу 5 84. устројства главне контролеу ХУ зборнику, и њима припада надзор и контрола над тачним вршењем свију постојећих прописа односно примања, хранења, чувања и издавања муниције, обдржавања и оправке зграда и тако даље.

4. Према овоме, команданти окруж. војсака дужни су: да од времена па време контролишу рад надзорника и руковаоца, барутних магацина, било лично, било преко својих помоћника, и све што би неисправно приметили да или сами расправе или доставе надлежној вишој власти; а редовно дужни су да свакад на концу и у половини рачунске године учине преглед магацина, са којим може бити скопчано и инвентирање, о чему ће увек после поднети извештај команданту корпуса.

5. Надзорници барутних магацина како дисциплински тако и административно спадају у особље штаба окр. команде, од које примају одело, плату и све принадлежности, а и сва наређења и упутства, те зато и немају званичке преписке ни с ким више осим са командантима окружних војсака оног округа у коме је барутни магадин, или под чијом су командом (Јасика).

6. Надзорници барутних магацина дужни су сву муницију сходно „Пропису о чувању барута и муниције“ смештати, промахивати ит. д на страж. службу код магацина озбиљну пажњу обраћати, и о свима неисправностима зграде, материјала и службе окр. команданта извештавати.

7. Надзорници, од окр. места удаљенијих магацина, подносиће окр. команданту н 'дељпа извешћа о исправности матацина и службе у истом а у случајима ванредним извештаваће одмах шта се догоди1о; а надзорници оних магацина што су у самим окр. местима ићиће сваки дан на рапорт команданту окр. војске и извештавати ако што имали буду.

8. О бројном стању муниције у' матадинима подносиће надзорници команданту окр. војске месечне извештаје с назначењем : свега што је у току месеца примљено и издато и колико се чега у матацину находи; а на концу године закљућиће и превести књиге по досадањем начину и с документима предавати команданту окр. војске на преглед и даљи рад.