Ratnik

218 : Е ЗВАНИЧНИ ДЕО

9, Као год што под окр. командантима стоје надзорници и руковаоци барутних магацина, тако су и чувари магацина њима подчињени и ови их примају, плаћају из кредита, који су им зато отворени и одпуштају, и регулишу њихову службу својим наредбама. У местима удаљеним од окр. команада овлашћују за то среске начелнике или надзорнике барутних магацина.

10. Што се комплектирања магацина тиче у дужности окр. _ команданата спада: да се о томе брину: да у своме ручном (или једном од магацина своје територије, који им као ручни служи) имају онолико муниције, колико по постојећим прописима принадлежи у подпуну мобилну спрему подручних им оделења, војске, и у колико неби довољно муниције имали, да сваког месеца приликом поднашаја бројног прегледа муниције команданту корпуса, назначавају колико им које муниције до · комплекта фали, и требују да им се пошље.

:1. Команданти окр. војсака у свима питањима тичућима, се муниције и барутних магацина обраћају се преко дивизијских команада (с погледом на чл.5'. уредбе о дужностима, правима и т. д.) команданту корпуса, као надлежнима за решавање-о питањима односно убојне спреме, којима истим путем и месечне извештаје о стању магацина и броју муниције шаљу, и од којих упутства траже, у свима сумњивим и ван-_ редним случајима. —

12. Поред старања о уредном руковању и чувању муниције и комплектирања магацина, спада у дужност окр. команданта и обдржавање матацинских зграда у исправности, при чему се управља у према прописима, који се на то односе.

18. У приликама мобилизације, кад активна војска округа измаршира прелазе све ове дужности на оно лице, које команданта окр. војске у територији заступа, а на место надзорника и руковаоца барутних магацина, који би морали да с војском отиду, команданти окр. војсака односно њихови заступници, одређиваће одмах лица из састава административног особља народне војске, или из грађанства, која ће магацине на руковање примити. —

14. Главни надзор над барутним магацинима у својој територији (с изузетком оних, који стоје под начелником артилеријске управе и командантом београдског града) имају кор-= пусни команданти, а врше га преко својих начелника арти. лерије.