Ratnik

РАСПИСИ ПО СВИМА ВОЈНИМ ГРАНАМА. - 285

колико се новаца на један сахат растојања путујућем одреди и како потреба подвоза ствари постоји једнака код свију премештајућих се војника, то је министар војни, да би подвоз јефтинији био у новцу него у натури, под 31. Јула 1868. год. Не 4995 (које није штампано ни у једном зборнику) решио: да се за подвоз војника и нижих чинова, плаћа и то:

1. Од 1 до 6 војника закључно, заједно путујућих, по 2 гр. чарш. на |! сахат растојања.

2. За подвоз 7 до 12 војника закључно, путујућих заједно, по 12 гр. чарш. на 1 сахат растојања.

8. За подвоз 18 до 20 војника закључно, заједно путујућих, по 1 грош чарш. на 1 сахат пута.

4. За подвоз више од 20 војника, заједно путујућих, по 20 пара чарш. на сахат на једнога или подвоз у натури.

У засебној партији војних буџета до закључно 1878. год. одређивано је по 6 гр. пор. дневно подофицирима, изрично на име дијурне „при регрутовању“, за 1874. и 1875. дато је ових 6 гроша пореске. на дијурну „при ретрутирању и логоровању“, за 1876. казато је овако: „на дијурну подофицира при регрутовању, логоровању, обучавању као и у опште при изашиљању по потреби званичној без разлике одстојања, места, дневно 6 Тр. пор. а даље за следеће године сасвим је ова рубрика из војних буџета изостављена,

Издатци пак сљедећих за тим година, који су према, постојећим расписима министра, војног на дијурну подофицира чињени, исплаћивани су из партије особених трошкова а подпартије подвоза, дијурне и свобних трошкова, официра, вој. званичника, војника и других служитеља, као најприродније за, такве издатке.

Усљед дакле наведених измена бупетских, потицале су и разне наредбе из министарства војног, тако: расписом од 95. Маја 1878 Ну 3471. одређено је подоФицирима, који су изаслати за осматрање народне војске по 6 гр. пор. дневно дијурне.

Расписом од 24. Октобра 1874. Фљ 5034 казано је, да ће се подофицири, који буду у регрутним комисијама, ранити 0 народном трошку, те зато им се неће као до сада давати 6 Тр. пор. дневно; али како ће они из једног места у друго путовати и по нешто од свога пртљага морали носити, то ће им се у име подвоза платити, када путовала буду, по 2 гр. чар. на сат према решењу министра војног од 81. Јула 1868. Нљ

195