Ratnik

986 у ЗВАНИЧНИ део.

4995. Но кога дана: подофицири немадну рану у натури, нека им се као и до сада издаје по 6 гр. порески "дневно у име ране и подвоза. =

Расписом од 91. Маја 1875. кл 1076, од 6. Октобра Кљ 2018 и 10. Новембра исте године КЛ 2018 регулисано је: да се подофицирима кад из вароши, свога места пребивања, одлазе на зборна места поради разних упражнења војника, па, се опет тога дана на преноћиште враћају, недаје никаква дијурна, а ако преноће, даје се дијурна; и даље да се дијурна плаћа подофицирима кад су на граници са народном војском пошто и ту као и при обичном логоровању упражњавају и обучавају народну војску.

___У распису пак од 18. Маја 1874. Клм 1044 п 1052, наређено је, да се подоФицирима за наставнике одређеним при окр. бригадама, кад друге службене послове врше, као што је спровод регрута, издаје само по 1 грош чарш. дневно у име побољшаног продовољства, поред оне суме коју у новцу имају у име хране. А оних 6 гр. пор. да се дају исеључно само приликом регрутовања ни вежбања војних народне војске, кад се држала буду.

Најзад, расписом министра војног од 12. Фебруара 1875. фу 650. (зборник од 1875. године стр. 85.) а усљед питања више бригадних команданата: да ли подофицирима и војницима који у регрутним комисијама учествују, ваља у новцу издавати оно што им у име ране припада и ако уживају исту у натури од народа, регулисано је то питање, као што се из следећег види, и то:

„Рана официрима, подофицирима сеизима, као н Фураж оФицирским коњима, за време регрутовања народне војске, издаје се од стране народа, на основу министарског решења и то као помоћ и подмирење појединих трошкова за време овога посла; јер официри и подофицири у исто време дејствују и у пописним комисијама и чине потребну помоћ и у раду, који није искључиво војнички.

Ша на основу тога да се издавање принадлежности овим лицима има овако вршити:

За рану официра вреди распис од 17. Октобра 1874. ФЉ 4908, поред обичног примања, одређеног им годишњег додатка буџетом у 60. гр. пор. месечно. :