Ratnik

288 6 ЗВАНИЧНИ ДЕО

уједно групирају, Допуне и објасне, одређена цифра исплате из чаршиског у динарски течај, са нужним заокруглењем' ради лакоће рачунања. и памћења, преведе. И том потребом руковођен одређује плаћање подвоза војницима и нижим чиновима сљедеће:

а. За подвоз 1 доб војника закључно, заједно путујућих, по 40 пара динарских на ] сат растојања на свакога од њих,

6. да подвоз 7 до 12 војника закључно, путујућих заједно по 30 пара динарских на свакога, од њих.

В. да подвоз 18 до 20 војника закључно, заједно путујућих, по 20 пара на 1 сат пута на свакога од њих. - -

г. За подвоз више од 20 војника заједно путујућих, по 10 пара динарских на сат на једнога, или подвоз у натури.

Овај подвоз плаћа се само онда, кад се војници или нижи чинови премештају из једне у другу команду.

Но ово плаћање подвоза у новцу појединим војницима неможе се односити на сеобу батаљона, чете или њима подобних части војске, као ни на онај број војника заједно путујућих, где би издатак у новцу на свакога, већи био, него што би се подвоз у натури за њиове ствари могао набавити. У овом случају поступаће се односно подвоза војничких ствари онако, као што је и досада рађено, т. Ј. војна ће власт у смислу горе казаног закона означити: јели, колики и какав подвоз нужДан, па овај набавити и исплатити,

4. Но како се је још пре постанка свију горепоменутих расписа увидило, да није довољва награда одређена за путни И подвозни трошак подоФицирима приликом регрутације стојеће 4 народне војске, као и приликом разних упражнења и вежбања исте, јер осим лебног, новчаног и побољшаног продовољства, имало се по 1. тачки решења поменутог горе под НБр. 49968 г. у име подвозног трошка још 2 гр. чар. на сат подофициру издавати, што је износило До конца рачунске 1874. око 8 а од тог времена око 7 гр. чарш. С толиком сумом није се могао ранити подофицир путујући по округу и у меанама, као што је могао у своме тарнизону и на извесном месту, квартиру или меани удружен са осталим друштвом својим, који такође продовољево на руке примају. (О тога је на име ране и подвоза уједно одређено подоФицирима, за време вршења наведених дужности, кад су изван свога гарнизона, по 6 гр.