Ratnik

са

РАСПИСИ ПО СВИМА ВОЈНИМ ТРАНАМА 287

За официре, који неприпадају саставу народних бригада, него су нарочито са стране одређени за вршење овог посла, вреди распис од 22. Октобра пр. тод. Фе 4993. |

За рану подофицира, који саставу бригаде народне војске припадају и који у име ране и осталога, када су у месту бригаднов штаба, уживају известан новчани додатак (до конца, 12874 год. 56 гр. пор. а од почетка, Јануара 1875. год. по 90 гр. чарш. месечно, ЕМ 6457 од 8. Децембра 1874. род.) — вреди распис од 24. Октобра псте год. Фе 5094. с тим, да ћеду и поред ране, коју у натури уживају, примати овај месечни додатак, по истој аналогији као и официри, И као што су примали, кад им је давата дијурна по 6 гр. пор. дневно, у место садање ране у натури.

Подофицири артилеријског кадра народних бригада, који су у овоме послу регрутовања употребљени, имаће рану од народа и у име подвоза као и подосицири, који саставу бритада народне војске припадају, према торњем предпису; а што се ране, коју у натури уживају, тиче, издаваће им се на руке у новцу само обично тродовољство, колико у свом гарнизону уживају; а леб неће се за њих ни требоваљи, па ни издавали.

За сеизе оФицирских коња — војнике артилеријског кадра, — вреди исто што и за подоФицире артилер. кадра, но само с том разликом, што у име подвоза ништа немају, него само обично продовољство у новцу. И у толико се за њих мења распис од 15. Јануара 1875. ЕЛ 259.

(во обоје вреди од почетка рекрутовања, од када су ова лица у послу око регрутовања, употребљена. да Фураж официрских коња вреди распис од 12. Децембра 1874. ФА 5942. т. год. да време кад њихови коњи уживају Фураж у натури од народа, официри неће изузимати за то време од стране правитељства фураж за своје коње ни у новцу ни у натури.

Преднаведени разни расписи издавати из випе оделења, министарства војног и у разна времена, према појављеним питањима, нису имала једне целине и нужне јасноће, што се показује представкама команданта, који су се од скоријег времена,

министру војном обраћали с питањем: хоће ли се подофици-

рима употребљеним при регрутацији народне и стајаће војске

дијурна од 6 гр. пор; издавати, и да ли им ова припада. Министар војни и сам се уверио, да је потреба да се пред-

наведени расписи што боље у свезу доведу, определења њиова