Ratnik

994 ОПСАДА МЕЦА

Аманвиљер (Атапушег), а отатак | Ов. Приват · (56. Рпјуа(). () овоме ево шта каже капетан Сојер.“

„Тако дакле трупе су саме извршиле нужне мере, противу намере непријатељске и без нарочите заповести главнокомандујућег. Али принц Фридрих, осим моментаног стања ствари, имао је у виду и ток операдија, које је држао за могуће, у случају ако непријатељу испадне за руком, да се на десној обали протуче.

Какве је пак операције он замишљао, већ је напред казато: јер је било врло вероватно, да ће по свој прилици и први покушај Базенов за пробој бити могући, јер свуда, где би се год он пред пруском линијом показао, морао је увек бити много падмоћнији.

У томе духу, који је овде изложен, беху већ око 14 сах. по подне следеће наредбе издате : „У случају, ако непријатељ покуша да се протуче, трећи корпус има да наступа према Тионвиљу и да тамо спречава дебуширање према Луксенбургу или Лонгвиу (Шопаху), док 2-ти, 9-ти и 10-ти корпус и 1. коњичка дивизија не дођу. Од 8-ог кора једна бригада са артилеријом има отићи у Аманвиљер (Атаапу ега), да заузме опсадну линију 2-ог кора. Прва коњичка дивизија наступа у аманвиљер (Атоапу Јетв), остале трупе имају задатак да одрже опсаду града.

Као што се види дакле, принц Фридрих је предузеће Француско са свим озбиљно узео и ма да оно није баш ниуколико било изненадно, опет за то он му неодрицаше успеха, па према томе дакле он своје трупе није више ни распоређивао да противнику спречи пробој, него је предузимао мере противу непријатеља, кога је сматрао да се већ пробијо. Види се дакле какве је пробитачне изгледе имао пробој, да је Базен свога противкика овим

" Рат 1870—7!. Оцерација 1. армије, страна 189.