Ratnik

науЧНИ и поучни део 200

сасвим био изненадио и да је свој напад извршио енергично |!| (Ово мишљење принца Фридриха можда је било узрок, што су све трупе 10-ог корпуса у вече опет прешле на леву обалу реке, ма да се још није сасвим на чисто било са намерама непријатељским. А оно је било и узрок, што је био Ђенерал Мантајфел умољен, да што је могуће пре пошаље подкрепљење.

Т. дд 15.—13. августа.

15-ог Августа око 1. сахата после пола ноћи добије принц Фридрих извешће из главног стана о крилном кретању Мавкмахоновом, а у исто време јављено му је и о наступању ШИ. армије и маске војске у десно, а у исто време било му је заповеђено да д-ти корпус деташира, до 16-ог у Дамвиљер-Манжиен (Рату ета-Мапслеппез) и да опсаду Меца на десној обали за сваки случај напусти.

Ситуација била је тешка, почем је тога дана могао противник своје предузеће да понови. Али при свем том наступајућег јутра бејаху Французи са свим мирни у своме логору, услед чега буду кренути д-ти и 3-ћи корпус у Брисин Етен (Впсу и Кбап). Али код 16-ог дође противни налог, онда их принц повуче до Орна (Огпе). где су требали бити спремни да наступе према Футој (Еошкоу) и ту се ставе на супрот Французима, ако им пробој испадне ва руком, или да опет у опсадну ли вију дођу.

Помисао на могући пробој Француске војске била је дакле врло значајан Фактор у наређењима обсадне команде. Али било је сасвим немогуће да се све трупе, које се налажаху на левој обали реке, благовремено пребаце на десну, ако би само непријатељ овде енергично продирао. Отуда је на овој страни имало највише изгледа, да би пробој могао испасти за руком.