Ratnik

416 - ЗВАНИЧНИ ДЕО

кружним шинама, и за одређивање правца находи се опет један подељен кружан котур са сказаљком која показује степене лево и десно. Помоћу кружни котурова за елевацију и хоризонтално скретање, може се топу увек дати жељени правац,

кад је топ само једанпут био на мету нанишањен, п број сте-_

пени забележен.

Осим овога удешен је лафет тако, да се топ са истога лако скидати и на исти лако наместити може, и у свакоме правцу нанишањен укочити, тако да правац више променити не може.

в) За овај топ било је обичних граната тежине 85 килограма и кованих и каљених, пупих и шупљих челичних граната, последње су тешке 40,7 килогр. п напослетку каљених граната тежине 40,8 килогр.

Све гранате имале су по један бакаран појас.

Фишек је од 6,5 килогр. призматичког барута.

да овај топ као карактеристично мора се напоменути: да је он нарочито за то конштруисан: да се њиме пуца из гвоздених заклона (кула или казамата) намењених за обрану обала, планинских пролаза, и важнијих тачака у низу град-

ских утврђења, и да се управ тим топом са других положаја.

и не може ни пудати, јер је он са својим заклоном чврсто везан , тако да се при промени положаја увек мора преносити цео заклон, те да се може од топа да чини употреба. Оваком комбинацијом лафет је постао много тростији и јефтинији, чиме су у неколико накнађени издатци за кулу, њен темељ и оклоп, и спречено је сасвим трзање топа, које код великих калибара увек прави незгоде, пи изазива особите построје на лафету.

7. Мерзер од 15 сантиметара.

а) Цев тога мерзера има следеће главне размере:

| па та

Калибар од 149,

Целу дужину цеви 950.“

Пречник на задњем делу 820.“

Тежину цеви (заједно са затварачом) 960. килогр.

Број олука 18 дубоких 1,5.“

Увнјутак на устима 15 калибара или 2,24" (прогресиван увијутак).