Ratnik

ИЗВЕШЋА И РЕФЕРАТИ 421 чепа на коме су напред споменута рамена, и око кружне плоче, кров коју пролазе плоче са лежиштима топа, које су овде управо странке. Трзање умаљава се хидрауличким заустављачем, утврђеним под кружном плочом, а везаним са странкама, а елевација даје се са зубчастим точком и зубчастим луком.

в) Муниција је као и кад дугачког 8,7 сант. топа Ј 1.

Са овим свршили смо опис свију топова, који су 5. 6. '. и 8. Августа ове године пуцали код Мепена, и који су европском артилеријском свету имали да представе успехе Крупове Фабрике топова, од последњих година.

Од свију овди побројаних калнбара наше српске артилеристе могу највише интересовати топови од 15 сантиметровог калибра на ниже, па зато ћемо одотих изложити резултате мало опширније, а дејство осталих крупнијих калибара преставићемо само у главним пртама.

П1. Џудање на стрелишту код Мапена.

Први дан 5. Августа.

Гађање првог дана одпочето је са највећим, најнеобичнијим топом, који је имао да покаже своје огромно дејство. То је био напред под 1 описани топ од 40 сантиметара,

При овом пуцању пуњен је каљеним гранатама, тешким 775 килограма напуњеним песком, а са Фишеком од 205 кил. призматичког барута у 4 кесе.

Код првих 5 метака мерен је притисак барутних гасова, у комори са Крошеровим апаратом, и брзина којом су зрна летела на одстојању од 95 и 2479" од уста топовских, са Ле Буланжеовим хронографима.

Шри овоме добивен је средњи притисак гасова у комори 3020 атмосфера , а средња брзина на 95“ од уста, 498,85“ у секунди, а на 24797" још 488,7" у секунди. |

Ово су обоје врло повољни резултати за тако велики калибар и толико пунење. Нарочито малим губитком у брзини очевидно се доказује подесност конструкције, јер зрно које има на 2479" још 7447,7. метарских тона живе снаге, мора известно на том одстојању пробити и најјачу светску оклопницу. 0 томе се лако може добити уверења кад се са овим сравни