Ratnik

РАСПИбИ ПО СВИМА ВОЈНИМ ГРАНАМА 415

расписа од 16. Маја тек. год. ЕС“ 1189, којим је г.г. војним старешинама и лекарима у опште скренута пажња на предузимање свију хигијенских мера, ради могуће предохране од ма какових евентуалних редњичавих и прелепчивих болести, и сад се налазим побуђеним, да им — из предизложеног повода и овом приликом обратим обазривост и на штецијалне презервативне мере спроћу појављивања и ширења поменуте болести, које се — у главноме — састоје у сљедећим : |

1. Избегавање нагомилавања људства у сразмерно малим просторијама због мијазматичких еманација, и мотрење на довољно промахивање локала, у којима се спава, но да се ово удешава тако, да се људи неизлажу назебима.

2. Чување од прекомерног штралацирања при вежбањима и другим радовима.

8. Акомодирање одела према добу године и повременим атмосферичким променама; при овом препоручивање: да се сваки добро утопљава, а нарочито мали трбу н крста да завија са појасима, или са чојаним повескама, и сваки да носи вунене чарапе или обојке.

4. Опомињање на клонење од масне хране (као што су на пр. чварци, па још чешће вајкадашњи и ужежени) и једења воћа наште срца, (у коју погрешку војници из незнања врло често упадају) и да непију ладну воду у загрејаном стању; на против саветовати им: да пију изјутра црну кафу и ракију, а после јела вина, кадгод је могуће.

5. да ручак и вечеру да се одпочне издавати — на место зелени — више „сува“ храна, као на пр. пиринач, грис, тарана, пасуљ и Т. Д.

6, Кад се међутим који буде потужио на трбобољу и пролив, тај да се одмах подвргне брижљивој лекарској обсервацији, и при иоле озбиљнијим појавима, дотични да се неодложно упућују у амбулаторије пили болнице.

7. Све предпоменуто, а и остало што би у овом смислу нужно било, да се код мародера и реконвалесцената има јошт већма на уму, и да се ништа неизостави, што би к побољшању и подкреплењу њиховога здравља допринети могло.

8. Да би се пак у предидућој тачци изложено што лакше и најсигурније постизавати могло, то је — између осталога преко потребно: да лекари од тешких болести опорављајуће се задржавају у оделењима за реконвалесценте до потпуног

ва