Ratnik

570 · ЗВАНИЧНИ ДЕО

кроз и кров и оне старешине, који су од официра и наредника, удаљенији и немају прилике, да их тачно и лично знају — познаду и оцене. -

По ономе, како су до сад кондунте састављане и попуњаване, ово није било могуће.

У вондуитама треба да је најтачније оцењен морал, спо'собност, ревност у служби, тачност и употребљивост лица, што све ваља да је резултат најтачнијих посматрања од стране оних, који кондупте састављају. Из кондунта треба да се зна, увиђа и чита сваки одношај онога, који се кондуитише, па био он службен или приватан; кондунте треба да су слике,у којима је личност што се кондунтите, најтачније намалана, како у својој спољашњости тако и унутрашњости. Оне треба да садрже у јасном излагању: карактер, наклоности, страсти, добродетељи, слабости, одлична својства и у опште подробно и јасно све оно, што карактерише једног човека. Најпосле у њима, не сме да оскудева одношај лица, пи то како онај чисто војнички и сасвим службен, тако и онај приватан ван службе,

Све ово није се могло из досадашњи кондунта да зна и чита, а само за то, што су прописане Форме за кондунтисање, до сада олако попуњиване.

У поједине рубрике записивана је тек по некоја реч, чисто само за то, да место не остане празно, а њоме, односно онога, што се из кондучте треба да зна, а ма баш ништа није казато.

Још се односно досадашњег кондунтисања има да примети, да се је често, од стране оних, који кондунтишу, могло чути, да нису извесно лице, друкчије и тачније могли кондуитисати, што га у извесном смислу не позвају и нису могли познати и оденити. Врло погрешан разлог. Овакога старешине, кога је дужност да своје потчињене кондуитише, најстрожа је при овоме дужност, да сваког овог најтачније познаје и који се изговара да неког не познаје, признаје тиме, да није вршио једну од најозбиљнијих својих дужности, т. ј. дужност да своје потчињене скроз и скроз зна и нознаје.

Нека се дакле при овоме садашњем кондунтисању, старешине војне побрину, да дужност своју у овоме смотрењу најтачније испуне, да не навуку на себе одговорност, која ће бити скопчана са врло немилим им последицама.