Ratnik

ЗАКОНИ, УКАЗИ И ПРАВИЛА 578

се узимати време до краја календарске године у којој се кон_ душта пише и саставља, н. пр. ако је се неко писао 1. Септембра 1850. год. написаће се „до свршетка ове год. 29. год. 4. месеца“. -

Ако се који двапут у војску уписивао т. ј. ако је после првог уписа исписивао се, па се после опет на ново уписао, ваља овде ставити оба. времена уписа, као и време исписа после првог уписа. Н. пр. уписао се 1. Августа 1853. год. Исписао се. 1. Августа 1865. год. па испод тога, понова упчсао се 3. Децембра 1861. год. па испод свега овог, ставити сумарно оно одиста у служби проведено време.

„Шта је пре тога био“ — ваља попуњавати са стањем у коме је који био пред што. ће се у војску уписати. На пр. ђак те и те школе, или у тој и тој или у такој и такој служби ит,дД.

Рубрика „Је ли кад из војске излазио, зашто и са чиме се зато време занимао“ — ваља код оних, код који је случај да су из војске излазили, и опет се у ову повратили да се попуни са тачним датумом; т.ј. даном, месецом и год. кад је који из војске изашао, и увроком зашто. Н. пр. „Својевољно или по наређењу власти, из тих и тих узрока; затим шта је за време исписа радио, и на послетку датум т. ј. дан, месец и година кад се понова у војску уписао. Ову рубрику код оних, који су се исписивали и опет у војску уписивали, ваља доводити у свезу са оном „Кад је у војну службу стутио“, те да је односна, садржина истих истоветна.

Рубрика „Је ли кад у којој страној држави науке слушао или у страној војсци служио, у ком роду војске м у којој струци“, — ваља да се испуни врло опстојатељно и то: у којој држави, које школе или науке и кад и у којој години, а тако исто и односно службе ваља ставити у које време, од ког до ког доба, године, у ком роду војске и у којој струци, и у коме чину односно у којим чиновима или звањима.

Рубрика „Је ли кади где у војни био“ — ваља да садржи такође опстојателно описане војне, као и поједине битке, опсаде, бомбардовање и т. д. у којима је участвовао и био, као и у које је то време било, а тако ис:о и“ког је чина односно у коме звању, кондуитирајуће селице тада било. Ако је лице услед ових догађаја одликовано похвалом, каквом наградом, одличијем, орденом и Т. д. ваља ово такође овде ставити, и